Online Opkomsten

Scouting @ home: 7 activiteiten voor thuis

Op advies van Scouting Nederland en het RIVM gaan alle scoutingevenementen tot en met 6 april niet door. Hierdoor worden er ten minste drie weken lang geen opkomsten gehouden. Dit betekent natuurlijk niet dat je drie weken zonder scouting hoeft te leven. Er zijn namelijk genoeg alternatieven om thuis aan de slag te gaan met scoutingactiviteiten! Wij hebben een aantal activiteiten voor je een rijtje gezet. 

 

Werken aan insignes

Met werken aan insignes ontwikkelen de leden van de scouting specifieke vaardigheden. Normaalgesproken worden er een aantal opkomsten in het jaar besteedt aan het ontwikkelen van de vaardigheden. Ook thuis kan er goed aan insignes gewerkt worden! Een scout hoeft niet per se op scouting te zijn om te werken aan de vaardigheden, dit kan ook heel goed in de eigen omgeving. Scouts verdienen een insigne door het halen van ten minste drie uitdagingen (als dit mogelijk is). Eerst moet de basisfase van een vaardigheid gehaald worden, voordat de verdiepingsfase wordt bereikt. Om de uitdagingen goed te laten keuren stuur je een mailtje met foto of videobewijs naar scouts@dierobben.nl. Als je een mailtje met goedkeuring terugkrijgt heb je de uitdaging gehaald!

Uitleg over de insignes én uitdagingen van de scouts zijn hier te vinden. Voor de welpen geldt deze link en de Explorers kunnen hier de insignes vinden.

 

Scoutingtechnieken

Afgelopen jaar zijn jullie allemaal druk in de weer geweest met de scoutingtechnieken. Er is geknoopt en gepionierd. Er zijn vuurtjes gestookt en hikes gelopen. De aankomende weken is er veel tijd om de geleerde technieken nog eens zelf te herhalen. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Oefen routetechnieken door het maken van een hike
 • Probeer een vuurtje te maken met slechts één lucifer
 • Leg de knopen die je tijdens de opkomst geoefend hebt
 • Daag jezelf uit door een moeilijkere knoop op te zoeken en te maken
 • Minipionier een bouwwerk
 • Leer met GPS werken door te geocachen
 • Oefen met communicatietechnieken door je berichten op Whatsapp in morsecode te sturen

 

Online afspreken

Om nu met grote groepen bijeen te komen wordt sterk afgeraden… tenzij dit online gebeurt. Spreek met een patrouille of (hele) groep af om tijdens de opkomsttijd online te komen op (bijvoorbeeld) Minecraft of Roblox. Doe een survivalparcours met z’n allen en werk goed samen, of duik de natuur in en hak bomen om een hut te kunnen maken. Er bestaat al een echte scouting minecraft server, hebben je medescouts geen tijd, kan je hier zelf andere scouts ontmoeten!

 

Bedenk je eigen opkomst

Al langere tijd een idee voor een vet opkomst in gedachte, maar nooit de tijd gehad om deze uit te werken? Nu is je kans! Ga aan de slag met het uitzetten van de opkomst en mail deze naar je leiding. Misschien gebruiken we jouw opkomst volgend seizoen wel op een vrijdag. Een opkomst zet je natuurlijk niet zomaar in elkaar. Bedenk wat je tijdens je opkomst wil doen en geef antwoord op de volgende vragen:

 • Wat wil ik doen?
 • Hoe wordt dit uitgevoerd?
 • Is er hulp nodig (Attributen, hulp leiding etc.?)?
 • Wat is de tijdsplanning voor de opkomst, hoe lang is nodig voor klaarzetten, etc.
 • Wat is het uiteindelijke doel?
 • Wat gebeurt er als we klaar zijn met de opkomst?

Gebruik voor inspiratie de activiteitenbank van scouting Nederland.

 

Leer andere scouts kennen

Op 3, 4 en 5 april is er de mogelijkheid om online andere scouts te leren kennen via een speciale chat. Via de chat op webchat.scoutlink.net kun je in contact komen met diverse scouts. Naast de chat zijn er ook speciale servers om spelletjes te spelen. De chat is nu al open en actief. Verveel je je aankomende vrijdag, neem vooral een kijkje in de chat en spreek met andere scouts!

 

I-Scout

Scouting Tarcisius uit Ede heeft een online scouting spel gemaakt om de aankomende weken toch te voorzien van scoutingactiviteiten. Elke zaterdag komen er een aantal opdrachten online die je thuis kan doen. Ook is er een ‘daily challenge’, een opdracht die maar 24 uur online staat. Door foto’s of filmpjes in te leveren van de opdrachten kun je punten scoren. Degene met de meeste punten wint uiteindelijk het spel. Maak een account via deze website en speel mee!

 

Stay at home

Met deze digitale opkomst kunnen scouts en welpen thuis aan de slag met opdrachten. Opdrachten zijn verdeeld op moeilijkheidsgraad. Hoe moeilijker de opdracht, hoe meer punter er te verdienen vallen. Opdrachten verschillen van het doen van een Fortnite dansje tot en met het maken van een Minecraft blokhut. Elke opdracht dient ingeleverd te worden via de mail aan de leiding. Wie heeft aan het eind van de quarantaine de meeste punten gescoord?

 

Naast het inleveren van de opdrachten is de leiding natuurlijk ook via de mail bereikbaar voor algemene vragen.

Welpen: welpen@dierobben.nl

Scouts: scouts@dierobben.nl

Explorers: explorers@dierobben.nl

 

Met deze zeven activiteiten zijn er genoeg opties om thuis aan de slag te gaan met scouting. Wij wensen jullie veel plezier en kijken uit naar de door jullie gemaakt opdrachten, foto’s en filmpjes!